Način pripreme
Vrganji se, ako su sušeni, stavljaju u toplu vodu na oko 20 minuta. Ocede se.
Šampinjoni se očiste i iseku na kriške, nije bitna njihova debljina.
U velikom tiganju sa debelim dnom se zagreva maslac i maslinovo ulje. Dodaju se pečurke i prže se dok ne uvri voda. Prebacuju se u posudu i zajedno sa svežim mlekom se pasiraju do željene glatkoće, koristila sam mulitpraktik. Ostavljaju se sa strane.
U šerpu se stavlja voda da provri, dodaje se bujon, od 2 kocke od povrća, i isečen krompir na velike kocke.
Ostavlja se na umerenoj vatri da vri oko 6-8 minuta ili dok krompir ne omekša, ali ne i da se pretvori u kašu.
Dodaju se pečurke zajedno sa mlekom i pavlakom, promeša se, posoli se. Ako je potrebno dodaje se i kašika prepečenog brašna/kukuruznog skroba, razmućenog u malo hladne vode. Ostavlja se na ringli još 3-4 minuta.
Sklanja se sa ringle i začinjava se sveže mlevenim biberom.
Čorba od pečuraka se servira sa usitnjenom mirođijom, krutonima ili prepečenom kriškom hleba.