Kiš 4 sira

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88517k
Kiš 4 sira
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
53 min.
Porcije
10
"Mekan, aromatičan i veoma ukusan kiš četiri vrste sira - toplo vam ga preporučujem"

Potrebni sastojci

  • Kora
  • brašno - 150 g
  • voda - 35 ml
  • kravlji maslac - 75 g, hladni
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 1 prstohvat
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičica
  • Nadev
  • jaja - 4 komada
  • brašno - 40 g
  • pavlaka - 100 ml, za kuvanje
  • sveže mleko - 400 ml, punomasno
  • kravlji maslac - 30 g, meki
  • gauda - 100 g
  • emental - 50 g
  • čedar - 50 g
  • plavi sir - 50 g
  • biber - 2 prstohvata
  • so - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je jedan izuzetno aromatičan kiš, čiji je filveoma nežan i kremast.

Hrskava kora za osnovu se priprema na standardni način pripreme testa od maslaca:

Brašno, so, šećer i prašak za pecivo se pomešaju u posudi. Stavlja se hladni i tvrdi maslac u komadićima i trlja se prstima dok se ne oblikuju mrve.

Sipa se hladna vodica i sa njom se mrvice od maslaca objedine u glatko testo. Ono ne treba dugo da se mesi.

Uvalja se u loptu i ostavlja se na 20 minuta u frižideru.

Razvija se na nabrašnjenoj radnoj površini u tanku koru sa prečnikom od otprilike 2 cm veći od kalupa za kiš u kom će se peći kako bi mogao da prekrije njegove zidove.

Kora se dobro prilepi za dno i zidove i izbocka se viljuškom.

Peče se na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni 15 minuta.

Za fil se pomešaju mleko, pavlaka, maslac, so i kafena kašičica praška za pecivo po želji (prisutan je u originalnom receptu i cilj je da bude još mekši fil). U ovoj tečnoj smesi se muti brašno i sud se stavlja na slabu vatru (80 stepeni) na 5 minuta.

Dodaju se jaja i crni biber i lepo se muti mikserom ili u blenderu.

Stavljaju se četiri vrste sira - čedar i emental izrendani, plavi sir usitnjen, a gaudu ja dodajem u malim komadima koji se vide u kišu, ali vi ako želite možete i nju da izrendate.

Fil se sipa na blago zapečenu koru i kiš sa sirom se ubacuje u rernu na istu tepmeraturu na još otprilike 15 minuta ili dok po krajevima testo ne porumeni, a fil ne počne da dobija boju i dok se ne stegne.

Ukusni, nežni i aromatični kiš 4 sira se poslužuje topao ili ohlađen i konzumira se istog dana kako bi kora bila hrskava, a fil mekan i kremast.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: