Način pripreme
1. Počinjemo sa bujonom za supu sa morskim plodovima. Za njega oljuštite škampe i odvojite meso. Oljuštene delove, glave, luk i lovorov list prelijte sa 1 litrom vode i stavite da se kuva 12-15 minuta ispod poklopca.
2. Da biste pripremili škampe, u hladnoj vodi rastvorite dve kašike morske soli i stavite u nju na 30 minuta sa izbace pesak koji sadrže.
To će se dešavati dok pripremate sve ostalo, pošto ćete školjke dodati tek na kraju.
3. Za sofrito iseckajte luk, beli luk, beli luk i paprike i propržite u 35 ml maslinovog ulja 10 minuta. Dodajte mleveni paradajz, prstohvat soli i mešajte još 6 minuta.
4. Isecite lignje na male komade, a krompir krupnije. Špargle očistite i isecite na štapiće.
5. Sipajte proceđeni fumet (bujon) u sofri i kad provri stavite krompir, lignje, špargle i još malo soli. Kuvajte neverovatnu supu 20 minuta na umerenoj vatri.
6. Dodajte oljuštene škampe i oprane školjke. Ako ste koristili rakove, stavite i klješta, izvadite ih iz proceđenih ostataka bujona.
Kuvajte supu sa školjkama još 10 minuta, na kraju stavite i fidu srazmerno vremenu pečenja koji je naveden na paketu.
7. Gotovu mornarsku supu sa morskim plodovima servirajte toplu, posutu svežim peršunom.
Prijatno!