Način pripreme
Danas ću vam predstaviti jedne ukusne sarme sa svežim kupusom. Recept za njih imam od moje jetrve koja je neverovatan kulinar, od koje sam počela da učim da kuvam pre više od 20 godina.
Glavica kupusa se opere i očisti od kočnja. Stavlja se u šerpu sa vodom na ringlu. Nakon što voda u šerpi provri, treba da sačekate desetak minuta (zavisi od kupusa), kako bi blago omekli listovi i da se ne lome prilikom uvijanja sarmi.
Dok čekate treba da pripemite fil i sos.
Stavljate mleveno meso u odgovarajuću posudu, u nju treba da dodate malkice vode - 1/3 šolje, kako bi sarme od kupusa bile sočnije (nije pogrešno ako to ne uradite). Nakon toga dodajete sitno iseckan ili blindiran luk, beli luk, peršun i mirođiju. Pirinač i suve začine takođe sipate u posudu sa mlevenim mesom. Sve dobro umesite i tada sipate istopljeni maslac i ponovo mesite.
Sos pravite u tiganju na ringli. Sitno iseckani luk pržite u masnoći dok ne postane zlatast. Dodajete paradajz pire i začine. Dobro promešate i skidate sa ringle.
Kada su sarme uvijene, ređate ih u veliku šerpu. U svaki red sipate po malo od sosa i odozgo ponovo ređate sarme. Kada je sve gotovo, u sarme stavljate tanjir (kako bi ih pritisnuo) i sipate vodu (ja koristim onu u kojoj sam kuvala kupus).
Pravilo broj 2 prilikom pripremanja ovih sarmi jeste da lepo sameljete meso (nikada gotovo mleveno meso iz prodavnice). U meso dodajete malkice vode, kako bi sarme bile sočne. Ja nikada ne koristim vodu sa česme, nego prokuvanu i ohlađenu, u kranjem slučaju filtriranu ili mineralnu.
Količinu svih začina možete da smanjujete ili povećavate prema Vašem ukusu. Svaki red sarmi prelivajte s malo sosa. Njih možete da napravite od kupusa, paprika, paradajza i/ili patlidžana. Obavezno paprike i paradajz blago posolite, pre nego što ih napunite smesom, zato što inače ostaju bezukusne.
Kupus prethodno lagano kuvajte kako bi mogao da omekne i kako bi mogle da se uviju sarme, poželjno je da odstranite grubi deo u sredini listova. Ja stavljam tanjir i odozdo na šerpu kako bih bila sigurna da neće zagoreti.
Ne treba da kuvate na jakoj ringli. Kada voda provri, ja smanjujem do minimuma i zatvaram poklopcem.
Ako ispoštujete sva gore opisana pravila, postići ćete sjajan rezultat, upravo - neodoljivo ukusne sarme od svežeg kupusa.
Kao dodatak možete da servirate jermensku torljmu sa 1-2 kašike kisele pavlake.