bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Pogača u slojevima sa maslacem i sirom

Pogača u slojevima sa maslacem i sirom

Pogača u slojevima sa maslacem i sirom
Fotografije: Maria Simova
1 / 4
15/04/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno60 min.
Porcije12
"Vadimo mekanu i veoma ukusnu pogaču sa sirom iz rerne, neka svako uzme komadić"

Potrebni sastojci

  • brašno - 550 g
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 5 supenih kašika
  • topla voda - 200 ml
  • sveži kvasac - 20 g
  • šećer - 1 supena kašika
  • maslac - 100 g, rastopljen, za premazivanje
  • sir - 250 g, usitnjen, za posipanje
  • kiselo mleko - 2 supene kašike, za premazivanje
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa smesom sa kvascem - u posudu sa poklopcem izdrobite kvasac i dodajte šećer, sipajte toplu vodu i dobro promešajte. Dodajte 2 supene kašike brašna i ponovo mešajte dok se ne dobije glatka kaša, pokrijte poklopcem i ostavite na toplom da naraste (da se aktivira).

U posudu u kojoj ćete mesiti prosejte brašno i dodajte so, jaja umućena viljuškom i ulje, dodajte aktiviranu smesu sa kvascem i umesite meko testo.

Pokrijte testo na 20 minuta da odmori, ponovo premesite i podelite na 12 komada jednake veličine, oblikovana u lopte.

Svaku loptu razvijte u koru (veličine tanjira za deserte) i poređajte ih jednu na drugu, pritiskajući ih jednu na drugu (da izađe vazduh između njih), a između njih mažite maslacem i posipajte sirom.

Stavite tako poređane kore u tepsiju (sa prečnikom 30 cm), podmazanu maslacem i rukama pritiskajte kako bi se dostigli zidovi tepsije. Nožem rasecite pogaču na kvadrate i uvijte na 20 minuta u čistu krpu.

Nakon toga premažite pogaču u slojevima sa maslacem i sirom kiselim mlekom i pospite semenkama susama.

Stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite dok se ne dobije zlatkasta boja otprilike 30 minuta.

Mekana, vazdušasta i strašno ukusna pogača sa sirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: