Način pripreme
Sušene pečurke potopite u mlaku vodu veče pre pripreme.
Sveže vrganje potopite na pola sata u lagano posoljenu vodu.
Nakon potapanja u vodu, biće vam lakše da ih očistite.
Prvo oljuštite ljuštilicom za krompir stablo vrganja.
Ako ne očistite stablo od gornjeg sloja, onda će sama pečurka da ima malo gorči ukus. Pitanje ukusa, ko kako voli vrganj.
Odstranite i donji, rupičasti sloj sa pečurke.
Operite ih pažljivo i osušite.
Sveže mirisne pečurke isecite na kockice srednje veličine i ispržite ih na 20 grama maslaca dok ne omekšaju. Ostavite ih po strani.
Šalot i šargarepu isecite na male kockice.
Dinstajte ih u odgovarajućoj posudi u preostalom ulju ispod poklopca.
Dodajte polovinu prženih svežih pečuraka, oceđene suve pečurke, beli luk i stabljike majčine dušice.
Sipajte vino i nakon što alkohol ispari, začinite solju i biberom. Supu kuvajte na umerenoj vatri 5 minuta.
Procedite bujon od pečuraka kroz gazu i dodajte ga u šerpu zajedno sa bujonom od povrća.
Supa se krčka još 10-12 minuta na umerenoj temperaturi.
Uklonite čen belog luka i stabljike majčine dušice.
Dodajte 3 kašike pavlake i ispasirajte sve do kremaste strukture.
Drugu polovinu prženog svežeg vrganja pospite narendanim parmezanom i pecite u mikrotalasnoj pećnici dok ne porumeni.
Aromatičnu supu od vrganja poslužite toplu, ukrašenu grančicom sveže majčine dušice, kriškom limuna i sa malo pavlake.
Pospite aromatičnu krem supu od sušenih vrganja krutonima od pečenih vrganja.