Način pripreme
Kvasac se usitni u maloj posudi. Zaliva se tečnom pavlakom.
Meša se veoma dobro i ostavlja se kvasac da se istopi. Šećer se ne dodaje, zato što ga ima u tečnoj slatkoj pavlaci. Brašno se prosejava u posudu u kojoj će se mesiti.
Dodaje se so i meša se veoma dobro. Jaja se mute u penu i mešaju se sa svežim mlekom, 50 ml maslinovog ulja i limunovim sokom.
Pravi se udubljenje u brašnu u koje se sipa rastvoreni kvasac i sveže mleko.
Mesi se testo tako što se za vreme mešenja ne dodaje brašno, mesi se rukama nauljenim maslinovim uljem.
Testo se ostavlja da naraste dok ne udupla svoj obim. Testo se deli na 18 delova od kojih se oblikuju speltine pogače. Ređaju se u tepsiju na papir za pečenje.
Sve lopte se oblikuju kalupom za oblikovanje zemički.
Speltine pogače sa tečnom pavlakom se peku u prethodno zagrejnaoj rerni 20 minuta na 170 stepeni.