Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Pačetina»Pečena patka»Pečena patka na toskanski način

Pečena patka na toskanski način

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Pečena patka na toskanski način3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
100 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
200 min.
Porcije
6
"Već za prvi predstojeći praznik spremite ovu pečenu patku na toskanski način i ugodite sebi"

Potrebni sastojci

  • belo vino - 150 ml
  • patka - 1 komad
  • pomorandža - 3 kriške
  • majčina dušica - 3 grančice
  • so
  • biber
  • sok od pomorandže - 50 ml
  • liker od pomorandže - 150 ml
  • bujon od povrća - 150 ml
  • maslinovo ulje - 3 kašike, ekstra devičansko
  • ruzmarin - 4 grančice
  • sos
  • kukuruzni skrob - 40 g
  • voda - 40 ml
  • kora pomorandže - od 1 komada
  • sok od pomorandže - 150 ml
  • šećer - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Operite patku i osušite kuhinjskim ubrusom. Začinite biberom iznutra, začinite biljkama i stavite kriške pomorandže.

Pomoću kuhinjskog kanapa vežite za ramena i stomak da bude dobro vezana.

Stavite maslac u nelepljivi tiganj. Zapecite meso sa obe strane. Sipajte liker. Začinite biberom, solju, sokom od pomorandže, bujonom i belim vinom.

Poklopite poklopcem i kuvajte patku sa pomorandžama 90 minuta. Temperatura mesa treba da je 70 stepeni. Prelivajte je sosom koji ste dobili.

Posle premestite patku u duboku posudu za pečenje i gurnite je u umerenu rerni na još 90 minuta. Možete i odmah da pečete patku tri sata u rerni i da preskočite tiganj.

Spremite sos za meso. Skuvajte koru pomorandže dok ne omekša, isecite na lente. Pomešajte skrob sa 20 ml vode.

Sipajte šećer u šerpu i ostavite da se karamelizuje, onda sipajte sok od pomorandže. Promešajte i dodajte pet kašika sosa, koji se stvorio prilikom kuvanja patke. Sipajte skrob.

Mešajte dok ne dobijete kremastu konzistenciju sosa za pečenu patku na toskanski način.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: