Način pripreme
Operite kolenicu i dobro je posušite. Svuda je istrljajte solju i stavite je u veliku posudu (da nije plastična ili metalna).
Na nekoliko mesta napravite proreze oštrim nožem i unutra stavite listiće ruzmarina i čenove belog luka.
Sipajte vino i maslinovo ulje i tako zavrtite kolenicu da se cela namoči.
Pokrijte folijom za sveže čuvanje i stavite u frižider na 6 sati tako što je s vremena na vreme okrećete.
Kada prođe to vreme, prebacite tečnost u šerpu ili duboku posudu za pečenje.
Zagrejte maslac na tiganju i zapecite kolenicu sa svih strana. Dodajte krupno iseckani celer i šargarepu, izmešajte.
Sipajte konjak i kada alkohol ispari, smanjite vatru i dodajte grančicu ruzmarina. Sipajte belo vino i sve prebacite u posudu za pečenje.
Ubacite u zagrejanu rernu na 220 stepeni i pecite otprilike 80 minuta (bez ventilatora). Na dvadesetoj minuti od pečenje okrenite kolenicu.
Servirajte kolenicu prelivenu sokovima od pečenja i garnirungom po izboru.
Teleća kolenica sa šargarepom i belim lukom je gotova.