Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Teletina»Đuveč»Teleća kolenica sa šargarepom i belim lukom

Teleća kolenica sa šargarepom i belim lukom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
578972k230
Teleća kolenica sa šargarepom i belim lukom
Fotografije: Ivelina
2 / 3
21/10/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
4
"Teleća kolenica sa šargarepom i belim lukom - baš onakva kakvu je volimo"

Potrebni sastojci

  • teleća kolenica - oko 1 - 1.5 kg
  • maslinovo ulje - 0.5 šolje, ekstra devičansko
  • celer - 2 struka /ili 1/4 glavice/, krupno iseckan
  • šargarepa - 3 komada, iseckane
  • belo vino - 1 šolja
  • maslac - 30 grama
  • beli luk - 5 čenova
  • konjak - 1/2 šolje
  • ruzmarin - 2 struka
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Operite kolenicu i dobro je posušite. Svuda je istrljajte solju i stavite je u veliku posudu (da nije plastična ili metalna).

Na nekoliko mesta napravite proreze oštrim nožem i unutra stavite listiće ruzmarina i čenove belog luka.

Sipajte vino i maslinovo ulje i tako zavrtite kolenicu da se cela namoči.

Pokrijte folijom za sveže čuvanje i stavite u frižider na 6 sati tako što je s vremena na vreme okrećete.

Kada prođe to vreme, prebacite tečnost u šerpu ili duboku posudu za pečenje.

Zagrejte maslac na tiganju i zapecite kolenicu sa svih strana. Dodajte krupno iseckani celer i šargarepu, izmešajte.

Sipajte konjak i kada alkohol ispari, smanjite vatru i dodajte grančicu ruzmarina. Sipajte belo vino i sve prebacite u posudu za pečenje.

Ubacite u zagrejanu rernu na 220 stepeni i pecite otprilike 80 minuta (bez ventilatora). Na dvadesetoj minuti od pečenje okrenite kolenicu.

Servirajte kolenicu prelivenu sokovima od pečenja i garnirungom po izboru.

Teleća kolenica sa šargarepom i belim lukom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: