Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Čorba od Svinjetine»Topla čorba od svinjskih repova

Topla čorba od svinjskih repova

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Topla čorba od svinjskih repova
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
10/11/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
140 min.
Ukupno
155 min.
Porcije
7
"Balzam za dušu u hladnim danima je ova čorbica!"

Potrebni sastojci

  • svinjski repovi - 500 g
  • luk - 1 glavica
  • peršun - 4 struka + nekoliko listova za posipanje
  • lovorov list - 2 komada
  • biber - 8 - 10 zrna
  • sveže mleko - 1 l
  • kiselo mleko - 6 - 7 supenih kašika
  • žumanca - 3 komada
  • maslac - oko 50 g
  • ulje - 2 supene kašike
  • aleva paprika - 1 kašičica puna
  • brašno - 2 supene kašike
  • so - po ukusu
  • beli luk - i sirće za serviranje
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvajtesvinjske repove u obilnoj količini vode zajedno sa jednom glavicom luka - prepolovljenom, strukovima peršuna, lovorovim listom, dve kašičice ulja, prstohvatom soli i alevom paprikom.

Repovi su gotovi kad postanu krehki i sa lakoćom se odvajaju od kože.

Za one koji su zahtevniji, možete skinuti kožu, ali ako je dobro očišćena i fina i nije od starih svinja, kožica je odlična, kao na svinjskim nogama je - meka i topi se u ustima.

Procedite bujon, a repove isecite na komade, krugove.

Vratite proceđeni bujon u šerpu i ako je potrebno sipajte malo vode - ako vam se čini da je mala količina.

Umutite žumanca sa kiselim mlekom, soli po ukusu i brašnom i u ovu kašu sipajte sveže mleko.

Sipajte mlečnu smesu u čorbu, stavite isečene repove i kuvajte na tihoj vatri oko 20 minuta.

Čorba od svinjetine treba da se krčka lagano, a ne da vri ili da kipi.

Na kraju ugrejte maslac na tihoj/umerenoj vatri i kad počne da se prži skinite sa strane. Stavite alevu papriku, promešajte i prelijte čorbu, kao kad pravite škembe čorbu.

Količina masti je po izboru, ja nekad stavljam i malo više maslaca.

Servirajte toplu čorbu od svinjskih repova posutu sitno iseckanim peršunom i servirajte posebno sa izgnječenim belim lukom.

Balzam za dušu u hladnim danima je ova čorbica!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: