Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Tanak hleb»Turski pljosnati hleb Bazlama

Turski pljosnati hleb Bazlama

Turski pljosnati hleb Bazlama3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Ove bazlame ćemo jesti još tople"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 20 g, sveži
  • voda
  • brašno - 500 g
  • so - 1 supena kašika
  • beli luk - 1 - 2 čena, presovani
  • kačkavalj - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite kvasac u posudicu i u nju izmrvite kvasac. Zalijte ga mlakom vodom. Lagano mešajte da se dobije kašice i ostavite je sa strane kako bi se aktivirao.

Sipajte brašno na radnu površinu tako što ste ga prethodno prosejali i napravite udubljenje u njemu. Dodajte so. Čim se kvasac aktivira sipajte ga u udubljenje. Sipajte malo mlake vode i počnite da mešate sastojke. Dospite još vode dok se ne dobije glatko i meko testo.

Mesite testo sa pritiskanjem tokom 20 minuta. Nakon toga ga oblikujte u loptu i stavite ga u posudu. Pokrijte testo krpom i ostavite ga da naraste.

Izvadite naraslo testo na nabrašnjenu površinu. Blago ga pospite brašnom i oblikujte ga u rolat. Isecite na 6 komada. Oblikujte svaki komad u loptu.

Za pečenje je dobro da koristite turski tiganj, ali ukoliko nemate takav i običan tiganj će odraditi posao.

Dobro zagrejte tiganj sa nelepljivim premazom. Rukama raširite svaku loptu testa kako biste oblikovali pljosnatu pogaču.

Izlupkajte višak brašna sa površine kako ne bi gorelo prilikom pečenja. Prlenke pecite u suvom tiganu dok se ne dobije zlatkasta boja, sa obe strane tako što okrećete pomoću tanjira.

Malo pre nego što bude gotovo, namažite jednu stranu pogače pastom od belog luka, pospite izrendanim kačkavaljem i kratko dopecite.

Uvijte gotove bazlame u čistu pamučnu krpnu. Tople su veoma ukusne!

Super bazlame su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: