Način pripreme
Neodoljiva torta sa maskarpone sirom za svaki povod! Evo kako se pravi:
Izvadite jaja i sveže mleko iz frižidera sat vremena pre nego što počnete da pravite tortu.
Zagrejte rernu do 170 stepeni.
Maslacem namažite stranice kalupa sa padajućim dnom i stavite papir za pečenje.
U posudu prosejte suve sastojke - brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. Dobro izmešajte.
U drugoj posudi pripremite tečne sastojke - razbijte dva jaja i izmešajte ih, dok mešate u njih dodajte ulje, mleko i ekstrakt vanile. Dodajte šećer i dobro izmešajte.
Dodajte smesu od brašna u tečnu dok smesa ne postane glatka. Istopite čokoladu sa mlekom na pari. Ostavite da se malo ohladi i dodajte u smesu.
Podelite smesu ravnomerno na 2 dela. Stavite smesu u kalup sa padajućim dnom (24 cm) sa prethodno obloženim papirom za pečenje na 170 stepeni otprilike 30 minuta. Kore za tortu pecite dok čačkalica koja se zabode ne bude suva.
Ohladite svaku koru barem na 10 minuta pre nego što je izvadite iz kalupa. Obe kore treba da budu ohlađene pre nego što sastavite tortu. U protivnom slučaju krem će brzo postati tečan i raspašće se.
Za krem sa Maskarpone sirom:
Umutite tečnu slatku pavlaku sa prosejanim šećerom u prahu da se dobiju tvrdi vrhovi. Dodajte vanilu i maskarpone sir i ne mutite mnogo. Samo kratko.
Za sastavljanje:
Stavite prvu koru na poslužavnik ua tortu, blago prelijte espresom, dodajte krem sa maskarpone sirom, ponovo koru, ponovo prelijte espresom i namažite odozgo i sa strane kremom.
Tortu sa pavlakom i maskarpone sirom dekorišite prema mašti. Na primer jagodama, čokoladom.