Način pripreme
Prosejte 500 g brašna u duboku posudu. Dodajte so i šećer, izmešajte.
Napravite udubljenje u brašnu. Ugasite sodu supenom kašikom sirćeta.
Dodajte je zajedno sa gaziranom vodom i uljem u brašno. U početku počnite da mešate kašikom tako što uzmete malo brašna dok se ne oblikuje testo. Nakon toga umesite rukama.
Pospite po poršini ostalo brašno i prašak za pecivo. Domesite testo za pogaču.
Pažljivo operite jedan novčić i uvijte ga u foliju. Stavite ga u testo i ponovo kratko premesite. Gotovo testo oblikujte u loptu. Stavite list papira za pečenje u tepsiju.
Stavite unutra testo, pažljivo ga razvucite pomoću prstiju. Sitom prosejte malo brašna odozgo i ostavite tako dvadesetak minuta. U međuvremenu uključite rernu na 200 stepeni.
Napravite razrez oštrim nožem po testu oblikujući krst. Pomoću dve viljuške oblikujte i bord pričvršćujući.
Pogaču od sode pecite otprilike 35 minuta. Nakon toga je ohladite na rešetci i poslužite na trpezi za Badnje veče.
Prelepa pogača od sode za Badnje veče je gotova.