Način pripreme
U veliku posudu prosejemo brašno zajedno sa praškom za pecivo, sodom, solju i šećerom.
Pravimo udubljenje i postepeno dodajemo vodu, ulje i sirće. Pažljivo mešamo gledajući da ne ostaju grudvice.
Mešamo dok se smesa ne zgusti i postane lopta testa, verovatno ćete morati da dodate još malo brašna prilikom mešenja. Mesimo na nabrašnjenoj površini dok se ne dobije glatko i meko testo.
Dobro podmažemo tepsiju i raspoređujemo testo u nju tako što smo prethodno odvojili malu loptu njega za ukras.
Za veću i vazdušastu pogaču koristite malu tepsiju, s obzirom na to da pogača od sode ne raste toliko kao ona sa kvascem.
Nakon što raširimo testo, u tepsiji ga izbockamo viljuškom pažljivo i odozgo ukrašavamo ornamentima kojima želimo.
Premazujemo pogaču uljem i ubacijemo je da se preče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 45 minuta.
Kada je gotova pogača od sode za Badnje veče, vadimo je i posipamo hladnom vodom i uvijamo u krpu na otprilike 10-15 minuta kako bi malo omeknula.
Biramo lep tanjir i poslužujemo našu pogaču za Badnje veče za sto.
Prijatno! :)