Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Posne sarme od lista vinove loze na grčki način

Posne sarme od lista vinove loze na grčki način

ažurirano:
Rositsa MarinovaRositsa Marinova
Pomoćnik kuvara
5818465
Posne sarme od lista vinove loze na grčki način
Fotografije: Rositsa Marinova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Posne sarmice na grčki način - jedite sa uživanjem."

Potrebni sastojci

  • listovi vinove loze - 40 svežih ili konzerviranih
  • pirinač - 250 g
  • crni luk - 2 glavice
  • maslinovo ulje - 5 kašika (ili ulje) za kuvanje
  • crni biber - 1/2 kašičice
  • so - 1 kašika
  • sok od 1 limuna
  • mirođija - 2 kašike, sitno naseckana
  • nana - 1 kašika, sitno seckana sveža (ili 1 1/2 kašičica suve)
* merne jedinice

Način pripreme

Crni luk sitno iseckajte. Zagrejte masnoću i dinstajte luk dok ne postane providan, dodajte pirinač i pržite uz stalno mešanje.

Dodajte 1 šolju vode, soli, bibera po ukusu i dinstajte na tihoj vatri dok pirinač ne upije vodu. Sklonite posudu sa vatre.

Dodajte sitno iseckanu nanu i mirođiju, promešajte da se začini ravnomerno rasporede.

Na ravan tanjir ili na kuhinjsku dasku za sečenje raširite list vinove loze, stavite u gornji kraj malo nadeva i dobro umotajte.

Sarmu stavite u šerpu čije ste dno prekrili listovima vinove loze. Sarmu poređajte gusto jednu uz drugu.

Sarmu poređanu u šerpi pritisnite tanjirom odozgo, sipajte sok od limuna i toliko vode da prekrije sarmu.

Poklopite šerpu i kuvajte omiljene sarme od vinove loze prvo na jakoj vatri do ključanja, pa smanjite na tihu i kuvajte do kraja, obično je dovoljno oko 40 minuta za ove posne sarme od lista vinove loze na grčki način.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: