Posne sarme od lista vinove loze na grčki način
Постни лозови сарми по гръцки
bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Sarme»Posne sarme od lista vinove loze na grčki način

Posne sarme od lista vinove loze na grčki način

Rositsa MarinovaRositsa Marinova
Početnik
4583555
Posne sarme od lista vinove loze na grčki način
Fotografije: Rositsa Marinova
1 / 2
04/03/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Posne sarmice na grčki način - jedite sa uživanjem"

Potrebni sastojci

  • listovi vinove loze - 40 svežih ili konzerviranih
  • pirinač - 250 g
  • crni luk - 2 glavice
  • maslinovo ulje - 5 kašika (ili ulje) za kuvanje
  • crni biber - 1/2 kašičice
  • so - 1 kašika
  • sok od 1 limuna
  • mirođija - 2 kašike, sitno naseckana
  • nana - 1 kašika, sitno seckana sveža (ili 1 1/2 kašičica suve)
* merne jedinice

Način pripreme

Crni luk sitno iseckajte. Zagrejte masnoću i dinstajte luk dok ne postane providan, dodajte pirinač i pržite uz stalno mešanje.

Dodajte 1 šolju vode, soli, bibera po ukusu i dinstajte na tihoj vatri dok pirinač ne upije vodu. Sklonite posudu sa vatre.

Dodajte sitno iseckanu nanu i mirođiju, promešajte da se začini ravnomerno rasporede.

Na ravan tanjir ili na kuhinjsku dasku za sečenje raširite list vinove loze, stavite u gornji kraj malo nadeva i dobro umotajte.

Sarmu stavite u šerpu čije ste dno prekrili listovima vinove loze. Sarmu poređajte gusto jednu uz drugu.

Sarmu poređanu u šerpi pritisnite tanjirom odozgo, sipajte sok od limuna i toliko vode da prekrije sarmu.

Poklopite šerpu i kuvajte omiljene sarme od vinove loze prvo na jakoj vatri do ključanja, pa smanjite na tihu i kuvajte do kraja, obično je dovoljno oko 40 minuta za ove posne sarme od lista vinove loze na grčki način.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: