Način pripreme
Skuvajte svinjsku kolenicu u obilnoj količini vode, da je prekriva, zajedno sa biberom, lovorovim listom, belim vinom i kašičicom soli.
Kada je meso dobro omekšalo (bar sat i po kuvanja ili manje, ako je u ekspres loncu), prebacite u namazanu posudu za pečenje.
Oljuštite i isecite na krupno krompir i pečurke, a luk isecite na tanke polumesece. Čenove belog luka takođe oljuštite i prepolovite.
Napravite procepe u mesu i u njih stavite beli luk i male strukove ruzmarina. Sa strane kolenice stavite krompir i luk.
Začinite solju. ruzmarinom, pospite uljem ili maslinovim uljem i malim parčićima maslace.
Prelijte bujonom od kuvanje toliko da blago prekrije povrće.
Uvijte posudu za pečenje aluminijumskom folijom i pecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni dok krompirići ne omekšaju. Kada se to desi sklonite foliju, dodajte pečurke i još malo bujona ako je potrebno.
Kolenicu namažite alevom paprikom, maslacem i po želji prelijte sa malo vina.
Zapecite da bude ukusna korica i da krompirići i pečurke dobiju zlatastu preplanulost.
Ako želite možete da povremeno mažete kolenicu sa još maslaca zbog korice, ali pazite jer i bez toga je masna i da ne postane previše teško jelo.
Prijatno uz moju svinjsku kolenicu sa krompirićima, pečurkama i lukom.