Način pripreme
Tikvice se ogule i izrendaju se na rende. Stavljaju se u gazu i maksimalno se iscede tako što se pritiskaju.
U veliku posudu se stavljaju oceđene tikvice. Razbijaju se jaja. Meša se dok se ne pojavi pena.
Dodaju se ovsene mekinje. Ako imate ovsene pahuljice možete samleti u blenderu i zameniti mekinje.
Začini se solju i crnim biberom. Dodaje se suvi peršun i suvi beli luk, takođe po ukusu.
Svi sastojci se dobro izmešaju. Smesa za koru rolata od tikvica je gotova.
Priprema se pravougaona velika tepsija sa papirom za pečenje. Podmazuje se i smesa se ravnomerno raspoređuje u tanku koru. Peče se dok ne bude gotova.
Ostavlja se da se ohladi, a za to vreme se priprema nadev za naš prolećni slani rolat.
U veliku posudu se stavljaju krem sir i kisela pavlaka. Mešaju se. Dodaje se sir tako što se sitno izmrvi. Može dobro da se izgnječi viljuškom u posebnoj posudi.
Beli luk se oguli i pasira. Dodaje se bugarski luk, moj je osušen sa solju, zato nećemo dodavati više soli, a i sir je slan. Ukoliko je kod vas neophodno, dodaje se malo soli.
Mlečni proizvodi se dobro izmešaju. Raspoređuju se po već ohlađenoj kori od tikvica. Rolat se uvija pomoću papira za pečenje.
Čak i da se slomi, omiljeni rolat od tikvica se topi u ustima.
Pri želji da se omiljeni rolat od tikvica pripremi u manjoj količini, proporcije tikvica i jaja su 1:1.