Način pripreme
Najpre aktiviram kvasac u mlakom svežem mleku zajedno sa kašičicom šećera i malo brašna.
U brašno koje treba dobro da se proseje, stavlja, so i šećer i mešam kašikom.
U njega dodajem i kiselu pavlaku, blago umućeno jaje i aktivirani kvasac i pomoću kašike veoma dobro mešam.
Pokrivam lepljivo testo, ne mesim više i ne stavljam više brašna, providnim folijom i ostavljam na sat vremena da nadođe. Kada je gotovo, blago ga premesim sa malo brašna i ponovo pokrivam folijom na kratko, deset minuta.
Nakon toga ga razvijam u koru debljine otprilike centimetar. Čašom sečem kružiće. I na većini budućih domaćih krofni pravim rupu prstom.
Pečem na papiru za pečenje, nakon što su se odmoprile još pola sata. Stavljam u hladnu rernu i uključujem na 190°C. Moje su bile malo ispod sredine rerne i lagano sam zapekla odozdo.
A odozgo su pečene krofne bile bele, zato sam uključila gril rerne odozgo, kako i doobile boju.
Ne morate da stojite kraj šporeta, zato što veoma jednostavno pregore. Još tople, gotove krofne sam namazala tečnom čokoladom i posula sam šećernim mrvicama. Takođe, mogu da se pospu i šećerom u prahu.
E to je - moje savršene krofne u rerni. Ispale su veoma mekane i vazdušaste, tope se u ustima, veoma su ukusne!