Način pripreme
Crveno sočivo se opere i namoči na 2 sata. Kada je gotovo, ispere se i veoma dobro se ocedi.
Šargarepa se izrenda i dobro se posuši.
U secku se samelju luk, beli luk, izrendana šargarepa, peršun i paradajz pire, ukoliko će se koristiti. Nakon toga, u njih se dodaje sočivo i sve se zajedno izmeša.
Smesa treba da bude suva i lepljiva. Ako ima tečnosti, vegetarijanske ćuftice se neće dobro oblikovati i treba prvo da se pritisne, kako bi se maksimalno ocedilo.
Od smese se oblikuju ćuftice od sočiva. Peku se poređane na papir za pečenje u zagrejanoj rerni na 200°C ili se prže.
Ako se peku, prvo se peku 10 minuta i nakon toga se okreću na 10 minuta i sa druge strane.
Ćuftice od crvenog sočiva mogu samostalno da se serviraju sa nekim sosom od belog luka ili takođe i sa salatom ili pripremljenim povrćem za garnirung.