Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Pužići»Pužići od bundeve sa kakao nadevom

Pužići od bundeve sa kakao nadevom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78516k963
Pužići od bundeve sa kakao nadevom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
21/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Vazdušasti i veoma aromatični pužići koji imaju sjajnu koricu"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • bundeva - 200 g, skuvana
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 70 g, na sobnoj temperaturi
  • ulje - 1 supena kašika + za podmazivanje ruku
  • kiselo mleko - 120 g
  • šećer - 90 g
  • kvasac - 25 g, živi
  • limunov sok - 15 ml
  • vanila - 2 kesice, 4 g
  • brašno - 630 g, tip 500
  • so - 1/2 kašičice
  • kukuruzno brašno - za posipanje radne površine, fino (može i obično pšenično brašno)
  • Za nadev
  • maslac - 70 g, na sobnoj temepraturi
  • bundeva - 50 g, skuvana i pretvorena u pire
  • šećer - 90 g (beli ili smeđi)
  • kakao - 2 supene kašike, prirodni
  • vanila - 1 kesica, 2 g
  • bademovo brašno - 2 - 3 supene kašike
  • muskatni oraščić - 2 prstohvata
  • Još
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Za testo pasirajte skuvanu bundevu i ako je vruća, ostavite da se ohladi do telesne temeprature.

U posudu miksera umutite jaja, šećer, mleko, vanilu, limunov sok, kašiku-dve ulja i pire od bundeve. Ja sam dodala i malo vode od kuvanja bundeve i posle sam morala da stavim malo više brašna od pokazane količine.

Dodajte brašno i izmrvljeni svež kvasac i umesite kuhinjskim robotom sa dodacima za testo, s obzirom na to da će u početku biti dosta lepljivo. Nije potrebno da unapred aktivirate kvasac, zato što će svakako testo proći dve fermentacije.

Kada se objedine sastojci, počnite da puštate meki maslac - komadić po komadić, dok se sve ne apsorbuje. 3-4 minute intenzivnog mešenja sa uređajem je dovoljno. Ako je testo veoma mekano, pospite sa još brašna.

Posudu pokrijte i ostavite da nadođe na otprilike sat vremena.

Kada je gotovo, prebacite na radnu površinu (sa kukuruznim ili običnim brašnom), oblikujte u loptu i ostavite ponovo da se odmori dok pripremate nadev.

Za njega prosto pomešajte glatko pasiranu skuvanu bundevu, meki maslac, kakao, vanilu, šećer, muskatni oraščić i bademovo brašno. Treba da se dobije konzistencija tečne čokolade.

Razvijte loptu testa u veliki pravougaonik, namažite smesom od kakaoa i bundeve i uvijte u rolat. Dok radite sa testom podmazujte ruke da vam se ne bi lepilo,

Naseckajte rolat na kolutiće i poređajte ih u dve tepsije pokrivene papirom za pečenje, ostavljajući rastojanje između svakog puža.

Pužiće pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da nadođu na 30-40 minuta.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni sa ventilatorom otprilike 15 minuta ili dok se ne dobije apetitna boja.

Gotove pužiće sa bundevom i nadevom od kakaa pospite šećerom u prahu.

* Najlepši su istog dana - vazdušasti, veoma aromatični, sa sjajnom koricom.

Drugog dana su pak predivni, ali prosto korica je omekšala, s obzirom na to da se obično čuvaju u zatvorenoj posudi ili kesi koje lagano pare testo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: