Način pripreme
Speltino brašno se proseje u posudu u kojoj će se mesiti.
U sredini se pravi udubljenje.
U sredinu se sipa topla voda, suvi kvasac, jaja /1 komad jaje i 1 belance/, kozje kiselo mleko - 4 supene kašike, ulje, šećer i so. Suvi kvasac se ne rastvara posebno pre nego što se doda u brašno.
Mesi se meko testo koje se premazuje uljem i stavlja se u posudu obloženu folijom za sveže čuvanje kako bi nadošlo dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Kada nadođe, testo se deli na 4 lopte.
Prva lopta se razvija u koru debljine 1 cm.
Stavlja se u tepsiju sa nelepljivim premazom, podmazanu uljem ili u staklenu tepsiju.
Odozgo se premazuje uljem.
Druge dve lopte se razvijaju i premazuju na isti način, tako što se stavljaju jedna na drugu u tepsiju.
Poslednja lopta se razvija i stavlja se u tepsiju tako što se ne premazuje uljem.
Pogača se seče nožem na osam troglova.
Na kraj svakog od osam troglova se seku mali pravougaoni trouglići, tako što se prvi ugao nalazu u centru pogače.
Vrhovi prvog ugla se okreću spolja jedan na drugi na svakoj kori.
U centru pogače vrhovi rasečenih osam delova takođe se okreću ka spolja jedan na drugi.
Pogača se premazuje umućenim žumancem sa kiselim mlekom.
Peče se 50 minuta na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.
Božićna speltina pogača sa uljem je gotova.