Način pripreme
Operite i posušite ćureće batake. Istrljajte ih sa malo soli i sveže mlevenim crnim biberom i zapečatite u ulju dok ne postanu zlatkasti u širokoj šerpi.
Izvadite meso u tanjir i na njegovo mesto dodajte u isto masnoću + maslac sve povrće, osim paradajza, krupnije naseckan.
Na primer - luk na poplumesece, šargarepe i prazuluk na kružiće, paprike i celer na komadiće po otprilike 1.5 cm. Beli luk može i da ne bude u celim čenovima belog luka. Dodajte i bademe da se proprže sa svim ostalim.
Kuvajte povrće dok ne omekša i ne počne da hvata boju, tada sipajte paradajz sa alevom paprikom i vino, a bro (2-3 minute) vratite i meso u šerpicu zajedno sa lovorovim listom. Posolite po ukusu.
Pokrijte vodom ili bujonom i kuvajte poklopljeno otprilike sat vremena i 20 minuta na slaboj/umerenoj vatri. Meso treba da počne da se odvaja od kosti i kada bocnete viljuškom da osetite da je meko.
Ostaje da sačekate malo da se ohladi, ja ga ostavljam ispod poklopca da se lepo izdinsta.
Izvadite batake i lovorove listove i pasirajte dok ne bude glatko. Od badema sos će postati gust, zato ga razredite sa malo vode, ukoliko je potrebno.
Ćuretinu vratite u krem od povrća i servirajte jelo, posuto peršunom. Po želji u svaku porciju može da se doda kugla skuvanog pirinča.
Ćureći bataci u sosu od povrća sa vinom i bademima su gotovi.