Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Ćuretina»Ćureći bataci u sosu od povrća sa vinom i bademima

Ćureći bataci u sosu od povrća sa vinom i bademima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Ćureći bataci u sosu od povrća sa vinom i bademima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
5 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
4
"Neodoljivo ukusni bataci u raskošnom sosu - jedno sofisticirano jelo, sa kojim ćete polizati prste"

Potrebni sastojci

  • ćureći bataci - 2 komada, veliki ili 4 manja
  • ulje - 6 supenih kašika
  • kravlji maslac - 1 - 2 supene kašike
  • luk - 1 glavica
  • prazuluk - 1 struk ili struk i po
  • beli luk - 2 čena
  • celer - 2 struka
  • šargarepe - 2 komada
  • paradajz - 2 komada, srednja
  • paprike - 1 zelena + 1 crvena
  • aleva paprika - 1 supena kašika, ravna
  • bademi - 1 puna šaka, blanširani, oljušteni
  • crveno vino - 200 ml
  • lovorov list - 2 komada
  • crni biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • peršun - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Operite i posušite ćureće batake. Istrljajte ih sa malo soli i sveže mlevenim crnim biberom i zapečatite u ulju dok ne postanu zlatkasti u širokoj šerpi.

Izvadite meso u tanjir i na njegovo mesto dodajte u isto masnoću + maslac sve povrće, osim paradajza, krupnije naseckan.

Na primer - luk na poplumesece, šargarepe i prazuluk na kružiće, paprike i celer na komadiće po otprilike 1.5 cm. Beli luk može i da ne bude u celim čenovima belog luka. Dodajte i bademe da se proprže sa svim ostalim.

Kuvajte povrće dok ne omekša i ne počne da hvata boju, tada sipajte paradajz sa alevom paprikom i vino, a bro (2-3 minute) vratite i meso u šerpicu zajedno sa lovorovim listom. Posolite po ukusu.

Pokrijte vodom ili bujonom i kuvajte poklopljeno otprilike sat vremena i 20 minuta na slaboj/umerenoj vatri. Meso treba da počne da se odvaja od kosti i kada bocnete viljuškom da osetite da je meko.

Ostaje da sačekate malo da se ohladi, ja ga ostavljam ispod poklopca da se lepo izdinsta.

Izvadite batake i lovorove listove i pasirajte dok ne bude glatko. Od badema sos će postati gust, zato ga razredite sa malo vode, ukoliko je potrebno.

Ćuretinu vratite u krem od povrća i servirajte jelo, posuto peršunom. Po želji u svaku porciju može da se doda kugla skuvanog pirinča.

Ćureći bataci u sosu od povrća sa vinom i bademima su gotovi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: