Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Milibrot»Milibrot mafini sa kvascem

Milibrot mafini sa kvascem

ValeriaValeria
Šef kuhinje
22794580189
Milibrot mafini sa kvascem
Fotografije: Valeria
2 / 6
27/04/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
69 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
109 min.
Porcije
14
"Milibrot mafini sa kvascem i ukusom limuna za svetle praznike"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • belanca - 1 komad, za premazivanje
  • kravlji maslac - 100 ml, istopljen /50 ml na početku i 50 ml prilikom mešenja/
  • kora limuna - od 1 limuna, izrendana
  • tečna vanila - 1 kašičica
  • šećer - 150 g
  • zaslađivač - 2 supene kašike /po želji/
  • brašno - 600 g, za pitu
  • sveže mleko - 150 ml, toplo
  • svež kvasac - 21 g /1/2 kockice/
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu stavite 1 supenu kašiku šećera, 1 supenu kašiku brašna i kvasac. Dodajte mleko i lagano mutite. Zatvorite posudu ili pkrijte krpom. Ostavite kvasac da se aktivira.

U drugu posudu dodajte jaja, šećer, vanilu, 50 ml istopljenog maslaca i zaslađivač. Umutite žicom za mućenje.

U odgovarajuću posudu prosejte 550 g brašna. Ostalih 50 g ćete dodati posle. U brašno dodajte aktivirani kvasac i smesu od jaja. Dodajte i izrendanu koru jednog limuna. Izmešajte špatulom. Zatim dodajte drugih 50 g brašna. Testo prebacite na radnu površinu i umesite ga.

Sledi veoma važan korak. U testo treba da dodate još 50 ml istopljenog kravljeg maslaca. Tako dok se masnoća ne apsorbuje. Dodajte maslac u 4, 5 navrata.

Gotovo testo stavite u činiju ili neku posudu. Zatvorite poklopcem ili nečim dobro uvijte. U veću posudu ili tepsiju sipajte toplu vodu i stavite milibrot testo odozgo. Ostavite da nadođe. Ako se voda ohladi, zamenite je. Testo je gotovo za otprilike 50 minuta.

Izvadite nadošlo testo i premesite ga. Od testa otkidam po otprilike 80 g. Prethodno iskidam celo testo da se posle ne bih bavila time.

Uzmite testo i počnite da ga razvlačite rukama. Treba da oblikujete dugačak i uzak pravougaonik. Stavite nadev po dužini. Nadev za milibrot može da bude bilo kakav - čokolada, suvo grožđe, ratluk. Uvijte krajeve i oblikujte dugački fitilj,

Zatim ga podelite na dva dela. Svaki deo uvijte. Posle sakupite gornje krajeve oba fitilja i ispletite ih. Nakon ovog uvijanja testa u oblik puža, jedan kraj podvijte odozdo.

Mini milibrote stavite u posudice prethodno namazane maslacem. Možete koristiti bilo koje posudice za krem karamel.

Posudice ostavite da nadođu negde na toplom i uvijene krpom. Ja otvaram rernu i uključujem je na slabo. Posudice ređam na vrata rerne i pokrivam ih krpom. Ostavljam ih da nadođu.

Pre nego što stavim milibrot mafine u rernu, premazujem ih belancem i posipam šećerom. Posudice ređam u tepsiju, zato što mi je lakše da ih stavljam u rernu i da ih vadim. Milibrot mafine sa kvascem pečem na 160 stepeni dok ne budu gotovi. Moja rerna je na gas, procenite vašu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: