Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Vazdušasta pogača za janiju

Vazdušasta pogača za janiju

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
326931k
Vazdušasta pogača za janiju
Fotografije: Viktoria Konstantinova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Janija je gotova, pogača za janiju takođe - umačite i napadajte."

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 kocka
  • kiselo mleko - 200 g
  • ulje - 1/4 šolje
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • brašno - oko 1 kg
  • maslac - 125 g
  • jaja - 4 komada
  • voda - 600 ml
  • sirće - 3 kapi
  • susam
  • makovo seme
* merne jedinice

Način pripreme

U većoj posudi sipajte mlaku vodu - 600 ml. U njoj se rastvara kvasac. Pustite ga da se aktivira.

Prosejte brašno u tepsiju. Pravi se udubljenje. U udubljenje se dodaju so i šećer, kiselo mleko i ulje. Umutite jaja, odvojite dva žumanca u malu posudu za premazivanje pogače.

Umesite meko testo, postepeno uzimajući brašno. Ostavlja se u pobrašnjenoj tepsiji. Zamotajte ga krpom i ostavite da naraste na toplom mestu.

Maslac se istopi. Naraslo testo za pogaču premesite i podelite ga na dva jednaka dela. Svaki od njih ee razvije u pravougaoni oblik. Premažite uljem i urolajte. Pripremite nauljeni pleh.

Rolati se iseku na komade od oko 4 centimetra i ređaju u pleh jedan pored drugog.

Ponovo pokrijte pleh krpom i ostavite pripremljenu pogaču da odstoji 30 minuta.

U odvojena žumanca dodajte 1 kašiku ulja i kapi sirćeta. Umutite smesu.

Pogača se premaže ovom smesom i posipa susamom i makom, naizmenično rešajući semenke.

Domaću pogaču pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Janija je gotova, pa i vazdušasta pogača za janiju - umačite i napadajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: