Način pripreme
Za piletinu žilijen očistite piletinu i prepolovite gornje i donje batake.
Stavite ih u tepsiju, pospite alevom paprikom i sa malo soli. Sipajte pileći bujon, zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite batake dok se ne dobije zlatasta boja otprilike 45 minuta. Izvadite i ostavite da se ohlade.
Krastavčiće i slaninu naseckajte na žilijene.
Stavite tiganj na ringlu i zagrejte, stavite žilijene slanine u zagrejan suvi tiganj i zapržite da dobije zlatkasto-braon boju. Masnoća vam ne treba, prilikom zagrevanja slanina će pustiti masnoću. Pre nego što bude gotovo, u tiganj dodajte i krastavčiće, izmešajte, kuvajte minutu, dve i sklonite sa ringle.
Uzmite tepsiju, na dno stavite slaninu i krastavčiće, odozgo poređajte pečene batake.
U posudi pomešajte pavlaku, izrendajte pola kačkavalja i sipajte čašu odvojenog bujona od pečenja mesa. Izmešajte, začinite crnim biberom i ukoliko je potrebno, posolite po ukusu.
Ovu smesu sipajte u tepsiju na meso, odozgo završite rendajući ostali kačkavalj.
Zapecite jelo na 20-30 minuta na 180 stepeni dok se sos ne zgusne.
Na kraju pre posluživanja pospite svežim peršunom-
Ukusni momenti: Probala sam da napravim nešto slično piletini žilijen, ali sam piletinu ostavila sa kosti i koristila sam batake. Dobila sam veoma ukusno jelo i više mi se dopada od žilijena sa pilećim fileom.
Za ovaj recept preporučujem domaću piletinu, ja nisam imala i kupila sam pileće komade od pilića hranjenih kukuruzom - malo su skuplji, ali relativno kvalitetniji. Obavezno spremite i domaći hleb, zato što je sos savršen za umakanje. Neka vam je ukusno!
Ako vam se ovaj recept dopada, probajte i moj recept za piletinu u raskošnom sosu - omiljena klasika koja će vas oduševiti.