Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Ćufte od povrća»Divni uštipci od tikvica i sira

Divni uštipci od tikvica i sira

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Divni uštipci od tikvica i sira
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Uštipci od tikvica i sira, koje možete poslužiti uz mlečni sos od ceđenog kiselog mleka, belog luka, limuna i mirođije, a zašto ne i sa paradajz sosom ili ljutenicom."

Potrebni sastojci

  • tikvice - 1 komad (300 - 320 g)
  • sir - 200 g feta (ne previše slan)
  • jaja - 2 komada
  • brašno - 80 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • luk - 100 - 110 g
  • maslinovo ulje - 30 ml
  • nana - 10 listova, sveža
  • peršun - 10 listova, svež
  • so - 1 kašičica, ravna
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Narendajte tikvice na krupno bez ljuštenja. Pospite solju, promešajte i prebacite u cediljku da se ocedi voda koja će se odvojiti. Stavite posudu ispod i povremeno pritiskajte kašikom da se tikvice brže ocede. Ovaj proces traje oko 20-30 minuta.

Za to vreme sitno iseckajte luk i propržite ga na maslinovom ulju do zlatne boje.

Uklonite prženi luk i stavite ga u posudu. Na njega izmrvite sir i iseckajte sveže listove nane i peršuna.

Posebno umutite jaja i dodajte brašno sa praškom za pecivo. Umesite u glatku kašu ili recimo - retko testo. Prelijte ga preko sira i luka.

U sve u posudi dodajte narendane i dobro oceđene tikvice i mešajte dok ne postane glatka smesa.

Zagrejte ulje i kašikom zahvatite i ubacite smesu u tiganj. Pržite uštipke do zlatne boje sa obe strane.

Izvadite na dva sloja kuhinjskog papira da se ocedi masnoća.

Poslužite uštipke od tikvica i sira sa sosom po izboru. Dobro idu uz mlečni sos od ceđenog kiselog mleka, belog luka, limuna i mirođije, a zašto ne i sa paradajz sosom ili ljutenicom.

Ako vam se sviđa recept, obavezno probajte naše ćuftice od tikvica ili ove ukusne ćuftice od krompira.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: