Način pripreme
Narendajte tikvice na krupno bez ljuštenja. Pospite solju, promešajte i prebacite u cediljku da se ocedi voda koja će se odvojiti. Stavite posudu ispod i povremeno pritiskajte kašikom da se tikvice brže ocede. Ovaj proces traje oko 20-30 minuta.
Za to vreme sitno iseckajte luk i propržite ga na maslinovom ulju do zlatne boje.
Uklonite prženi luk i stavite ga u posudu. Na njega izmrvite sir i iseckajte sveže listove nane i peršuna.
Posebno umutite jaja i dodajte brašno sa praškom za pecivo. Umesite u glatku kašu ili recimo - retko testo. Prelijte ga preko sira i luka.
U sve u posudi dodajte narendane i dobro oceđene tikvice i mešajte dok ne postane glatka smesa.
Zagrejte ulje i kašikom zahvatite i ubacite smesu u tiganj. Pržite uštipke do zlatne boje sa obe strane.
Izvadite na dva sloja kuhinjskog papira da se ocedi masnoća.
Poslužite uštipke od tikvica i sira sa sosom po izboru. Dobro idu uz mlečni sos od ceđenog kiselog mleka, belog luka, limuna i mirođije, a zašto ne i sa paradajz sosom ili ljutenicom.
Ako vam se sviđa recept, obavezno probajte naše ćuftice od tikvica ili ove ukusne ćuftice od krompira.