Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Irski soda hleb sa susamom

Irski soda hleb sa susamom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k89617k
Irski soda hleb sa susamom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Irski soda hleb kao nijedan drugi - veoma bogat, veoma ukusan i sa hrskavom koricom."

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g
  • susam - 40 - 50 g
  • soda bikarbona - 10 - 12 g
  • sveže mleko - 260 ml
  • sok od limuna - 2 kašike, sveže ceđeni
  • ulje - 1 kašike
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte sveže mleko sa sokom od limuna i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Za to vreme prosejte brašno sa sodom bikarbonom u posudu. Dodajte so, šećer i susam. Dobro promešajte.

Kada se mleko zgruša, sipajte ga u suve sastojke, dodajte ulje i počnite da mesite testo za hleb.

Ovo testo sa sodom ne treba dugo da se mesi, samo dok se sastojci ne sjedine i dok se ne postigne određena glatkoća.

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Oblikujte okruglu veknu i stavite je na pleh nauljen ili obložen papirom za pečenje.

Pospite brašnom i isecite na krst u dubinu, ne samo da ćete dati karakterističan oblik ovog hleba, već će i duboki rez pomoći da pečenje bude uspešnije.

Stavite u zagrejanu rernu i pecite irski soda hleb oko 30 minuta. Ohladite na rešetki i poslužite.

Uživajte u obroku!

Pogledajte kako se peče standardna soda pogača, kao i da li soda hleb treba da narasta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: