Način pripreme
Pomešajte sveže mleko sa sokom od limuna i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
Za to vreme prosejte brašno sa sodom bikarbonom u posudu. Dodajte so, šećer i susam. Dobro promešajte.
Kada se mleko zgruša, sipajte ga u suve sastojke, dodajte ulje i počnite da mesite testo za hleb.
Ovo testo sa sodom ne treba dugo da se mesi, samo dok se sastojci ne sjedine i dok se ne postigne određena glatkoća.
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Oblikujte okruglu veknu i stavite je na pleh nauljen ili obložen papirom za pečenje.
Pospite brašnom i isecite na krst u dubinu, ne samo da ćete dati karakterističan oblik ovog hleba, već će i duboki rez pomoći da pečenje bude uspešnije.
Stavite u zagrejanu rernu i pecite irski soda hleb oko 30 minuta. Ohladite na rešetki i poslužite.
Uživajte u obroku!
Pogledajte kako se peče standardna soda pogača, kao i da li soda hleb treba da narasta.