Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Raskošna božićna pogača sa posipom

Raskošna božićna pogača sa posipom

Raskošna božićna pogača sa posipom
Fotografije: Teodora Meshterova
1 / 13
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
40
"Raskošna božićna pogača, koja okuplja sve oko praznične trpeze."

Potrebni sastojci

  • brašno - 900 g, plus za dodatno mešenje
  • kvasac - 1kockica
  • kiselo mleko - 7 supenih kašika
  • sveže mleko - 150 ml
  • so - 1 supena kašika
  • ulje - 6 supenih kašika
  • šećer - 1 kašičica
  • jaja - 3 komada, plus 3 žumanca
  • semenke - za posipanje
  • sir - 150 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo treba da zagrejemo mleko i u njega da stavimo kvasac, šećer i 1 supenu kašiku brašna. Dobro izmešamo i ostavljamo da se aktivir 15 minuta na toplom.

Nakon toga prosejemo brašno tako što odvojimo malo za dodatno mešenje. Pravimo udubljenje i unutra razbijemo jaja. Lagano mešamo i dodajemo kiselo mleko.

Kada se kvasac aktivirao, dodajemo i njega, kao i so i ulje. Dobro izmešamo i prebacujemo testo na nabrašnjenu radnu površinu. Mesimo dok testo ne postane meko i elastično. Ne sme da ima bilo kakvih grudvica.

Stavljamo ga u nauljenu u nabrašnjenu posudu. Pokrivamo krpom i ostavljamo da nadođe na 40-50 minuta. Shvatićete da je testo naraslo kada pritisnete prstom i ono ne vrati svoj oblik, kao što se vidi na fotografiji.

Kada je nadošlo, sečemo ga na četiri jednaka dela. Ovde je oblikovanje pogače lično vaš izbor. Ja sam otkidala testo, rastezala kao mekiku, stavljala malo sira i oblikovala u loptu, s obzirom na to da je na radnoj površini, mesila sam ga dlanom kako bi se dobila lepa lopta.

Tepsiju obložimo papirom za pečenje i namažemo je uljem. Ređamo u tepsiju s tim što sam ja stavila jednu veću loptu u sredinu, gde sam sakrila paricu i poređala sam druge lopte oko nje. Tako nastavite da radite dok ne potrošite testo.

Ostavite da nadođe još minimum 30 minuta, tako što se proverava na isti način - prstom pritiskate, ako se ne vrati, znači da je nadošlo.

Uključite rernu na 180 stepeni. Umutite žumanca sa malo svežeg mleka i namažite pogaču, nakon čega je pospite susamom ili drugim semenkama. Pogaču sa semenkama pecite otprilike 30-40 minuta, s tim što treba da je nadgledate da ne bi izgorela odozgo.

Kada je gotova, naprskajte raskošnu božićnu pogaču posipom od vode i pokrijte je krpom da bi se naparila. Neka vam je slatko!

Pogledajte još ideja za ukusne pogače i važne cake prilikom mešenja pogače.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: