Pufnasta pogača

KrisiKrisi
Šegrt
4512142
Pufnasta pogača
Fotografije: Krisi
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
1
"Topla, ukusna i aromatična pufnasta pogača - prava carica za stolom."

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • belanca - 1 komad
  • sveže mleko - 300 ml
  • suvi kvasac - 7 g
  • ulje - 2 - 3 supene kašike
  • jabukovo sirće - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 2/3 supene kašike
  • brašno - 500 - 600 g, meko testo
  • svinjska mast - 1 supena kašika, za oblikovanje
  • Za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • kiselo mleko - 1 ravna supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Sveže mleko se blago zagreje, dodaje se šećer, kvasac i 2 supene kašike brašna. Ostavlja se da se aktivira na otprilike 10 minuta.

Brašno se proseje i u njemu se oblikuje udubljenje, dodaju se ostali sastojci za testo i aktivirani kvasac.

Umesi se meko testo koje se diže pokriveno na toplom 40 minuta.

Od nadošlog testa se oblikuju male loptice, tako što se pre oblikovanja sve loptice ruke poremazuju mašću.

Loptice se ređaju u tepsiju prečnika 24 cm i odozgo se premazuju ostalom količinom masti.

Oblikovana pogača se ostavlja da nadođe na još 40 minuta.

Već nadošla se premazuje umućenim žumancem i kiselim mlekom.

Pufnasta pogača se peče u umerenoj rerni dok ne postane zlatkasta.

Pogledajte još finesa prilikom spremanja pogače i ukras za pogaču.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: