Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Uvijena pogača sa gaziranom vodom

Uvijena pogača sa gaziranom vodom

Veronika MihailovaVeronika Mihailova
Inovator
21234703
Uvijena pogača sa gaziranom vodom
Fotografije: Veronika Mihailova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
130 min.
Porcije
10
"Uvijena pogača sa gaziranom vodom, toliko je ukusna da ćete početi da je pripremate svaki mesec."

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 1 šolja
  • gazirana voda - 1 šolja
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 60 ml
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1/2 supene kašike
  • belo brašno - 800 g
  • maslac - 90 g, na sobnoj temperaturi
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U veliku posudu stavite kvasac sa mlakim mlekom, dodajte šećer i 4-5 kašika brašna. Dobro promešajte i ostavite sa strane.

Nakon toga odvojite žumance od jednog jajeta, a preostale dodajte u smesu.

Stavite nakon toga haziranu vodu i na kraju ulje. Prosejte polovinu brašna i dodajte so. Lepo promešajte kašikom.

Počnite da smesite, nekoliko puta dodajte preostalo brašno.

Nakon što testo bude gotovo, pospite ga sa malo brašna, pokrijte i ostavite da nadođe jedan sat.

Nakon što nadođe podelite gotovo testo na 8 jednakih delova.

Pripremite pleh, ivice namažite mekanim maslacem.

Razvucite prvi deo i stavite u pleh. Namažite maslacem i nakon toga razvucite svaki sldeći deo testa i stavite jedan preko drugog. Poslednju koru namažite maslacem.

U sredinu pogače stavite jednu obrnutu posudu. Uzmite oštar nož i isecite poređane kore na delove, počnite od posude ka ivicama.

Nakon toga uzmite svaki deo maloh trouglova i uvijte u jednom pravcu dva ili tri puta.

Nakon što oblikujete pogaču, ostavite je da nadođe 25 minuta. Umutite preostalo žumance sa malo mleka i namažite nadošlu pogaču. Pospite susamom ili semenom maka.

Pecite uvijenu pogaču u ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta ili dok ne bude gotovo.

Pogledajte još saveta zašto pogača ispadne bez niti ili kako da sačuvamo domaću pogaču da ostane mekana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: