Način pripreme
Operite i dobro očistite zelje. Naseckajte mladi luk, a peršun i divlju nanu sitno iseckajte.
Zagrejte ulje ili maslinovo ulje u odgovarajućoj posudi i dinstajte luk, a zatim dodajte zelje, peršun i divlju nanu. Začinite solju i crnim biberom.
Uporedo sa tim dobro operite pirinač i skuvajte ga u blago posoljenoj vodi.
Kada je sve gotovo, počnite sa ređanjem pite. Dno odgovarajuće tepsije za pečenje namažite s malo ulja ili maslinovog ulja. Stavite dve kore za pitu, a na njih zelje i pirinač i pospite s malo ulja/maslinovog ulja.
To se ponavlja dok se ne potroše kore za pitu. Pitu namažite masnoćom i stavite u prethodno zagrejanu rernu nba 180 stepeni.
Pecite dok se ne dobije prijatna zlatkasta boja /otprilike 45 minuta/.
Poslužite pitu sa zeljem dok je još topla.
Napomena: Možete koristiti i suve sastojke /peršun i divlju nanu/, ali sveža pita bude ukusnija i aromatična. Pazite da ne preterate sa uljem / maslinovim uljem i da pita ne postane previše masna. Neka vam je slatko!
Takođe, pogledajte kako da napravite supu sa zeljem, omiljeno zapečeno jelo od zelja ili ovaj ukusni pirinač sa zeljem.