Način pripreme
Pasulj operemo nekoliko puta. Ostavlja se namočen u posudi sa hladnom vodom na nekoliko sati ili na jednu noć.
Isperemo ga i zalivamo ga hladnom vodom koliko je potrebno da pokrije. Čim voda uzavri, bacamo je i dosipamo vruću vodu koje je otprilike 5-6 prsta iznad zrna.
Sitno se naseckaju struk praziluka i glavica luka, celer i crvena paprika. Šargarepa se nasecka na kolutiće.
U zagrejanu masnoću /ulje i svinjsku mast/ stavljamo čvarke. U njih dodajemo naseckano povrće. Mešamo otprilike 5 minuta, nakon čega ih dodajemo u stari pasulj.
Pasulj se krčka na tihoj vatri. Kada povrće omekša, dodajemo i paradajz.
Kuvam dok se zrna pasulja dobro ne raskuvaju.
Tada dodajemo so i začine u pasulj sa čvsarcima.
Pogledajte tajni recept za domaće čvarke i saznajte kako da napravite kačamak sa čvarcima.