Način pripreme
Odličan način da sačuvate i sačuvate ukuse i korisne sastojke prolećnog zelenila je konzerviranje u tegli.
Pažljivo operite listove zelja. Presavijte listove na pola po dužini i prođite oštricom noža duž vene da biste je uklonili.
U šerpi prokuvajte vodu sa solju i blanširajte zelje minut-dva.
Ako želite da sačuvate veće listove, koristeći ih za sarme, prvo njih blanširajte na minut.
Odmah nakon kuvanja, uronite ih u posudu sa ledenom vodom. Ocedite i pažljivo poređajte u odgovarajuće tegle.
Oceđeno zelje za kuvanje krupno iseckajte i stavite u suve tegle, čvrsto utisnuto.
Sterilišemo 20 minuta od trenutka kada voda proključa.
Zelje je odličan sastojak mnogih recepata, koji će ulepšati zimsku trpezu – kao što su kaša od zelja, čorba sa zeljem, dinstano zelje sa pirinčem, supa, zelena pita sa zeljem, đuveč, kaša, prženo sa prazilukom i jajima, sarmice od zelja i mnoga druga ukusna jela.