Način pripreme
Operite zelje i stavite ga u cediljku da se voda dobro ocedi. Uklonite stabljike i žile sa listova i iseckajte ih.
Kopriva se prethodno blanšira i isecka.
U biljnom ulju prvo propržite beli deo seckanog mladog luka, a zatim zeleni deo.
Dodajte zelje, dobro promešajte, a kada omekša, dodajte koprivu.
Kada tečnost ispari i sve ostane na masnoći, začinite nanom i bugarskim lukom. Skinite posudu sa vatre i ostavite je sa strane da se ohladi.
U posudi dobro umutite jaja sa prstohvatom soli. Dodajte sitni sir i još jednom promešajte smesu. Pomešajte smesu od jaja sa ohlađenim zelenim filom.
Poređajte kore u nauljeni pleh, ravnomerno raspoređujući zeleni fil između svake.
Prelijte otopljenim maslacem i pokrijte posudu aluminijumskom folijom.
Pecite u umereno zagrejanoj rerni dok ne bude gotovo. Dvanaest minuta pre nego što pitu izvadite iz rerne, skinite foliju da dobije zlatnu koricu. Pečenu zelenu pitu poprskajte sa malo svežeg mleka i pokrijte je pamučnom krpom.
Ovu prolećnu zelenu poslasticu služimo i toplu i hladnu uz čašu ajrana i dobro raspoloženje.
Savet: Ako vam ostane malo nadeva, možete pripremiti jednostavan obrok. Dodajte još 2-3 jaja i propržite ih u tiganju sa seckanom slaninom.
Pogledajte i kako da napravite posnu pitu sa prazilukom ili omiljenu pitu sa spanaćem.