Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Prolećna pita sa koprivom i zeljem

Prolećna pita sa koprivom i zeljem

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5431573k
Prolećna pita sa koprivom i zeljem
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"O zvaničnom dolasku proleća pričamo kada prvi put pripremamo prolećnu pitu sa koprivom i zeljem."

Potrebni sastojci

  • kopriva - 2 šolje, blanširana
  • zelje - 3 veze
  • mladi luk - 3 veze
  • jaja - 6 komada
  • sitni sir - 150 g
  • nana - 1 velika veza
  • ulje - 5 kašika
  • maslac - 2 kašike
  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • bugarski luk - 1 kašika
  • sveže mleko - 30 ml
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Operite zelje i stavite ga u cediljku da se voda dobro ocedi. Uklonite stabljike i žile sa listova i iseckajte ih.

Kopriva se prethodno blanšira i isecka.

U biljnom ulju prvo propržite beli deo seckanog mladog luka, a zatim zeleni deo.

Dodajte zelje, dobro promešajte, a kada omekša, dodajte koprivu.

Kada tečnost ispari i sve ostane na masnoći, začinite nanom i bugarskim lukom. Skinite posudu sa vatre i ostavite je sa strane da se ohladi.

U posudi dobro umutite jaja sa prstohvatom soli. Dodajte sitni sir i još jednom promešajte smesu. Pomešajte smesu od jaja sa ohlađenim zelenim filom.

Poređajte kore u nauljeni pleh, ravnomerno raspoređujući zeleni fil između svake.

Prelijte otopljenim maslacem i pokrijte posudu aluminijumskom folijom.

Pecite u umereno zagrejanoj rerni dok ne bude gotovo. Dvanaest minuta pre nego što pitu izvadite iz rerne, skinite foliju da dobije zlatnu koricu. Pečenu zelenu pitu poprskajte sa malo svežeg mleka i pokrijte je pamučnom krpom.

Ovu prolećnu zelenu poslasticu služimo i toplu i hladnu uz čašu ajrana i dobro raspoloženje.

Savet: Ako vam ostane malo nadeva, možete pripremiti jednostavan obrok. Dodajte još 2-3 jaja i propržite ih u tiganju sa seckanom slaninom.

Pogledajte i kako da napravite posnu pitu sa prazilukom ili omiljenu pitu sa spanaćem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti