Način pripreme
Ugrejte vodu i rastvorite u njoj kvasac i šećer. Pokrijte posudu i ostavite 10 minuta da odstoji.
Prosejte brašno i dodajte so u njega. Promešajte i oblikujte udubljenje. Sipajte u njega nadošao kvasac, ulje i sirće i zamesite meko testo koje se ne lepi. Stavite testo u posudu i pokrijte folijom ili krpom.
Nakon oko 30 minuta izvadite testo i rasporedite u 3 jednaka dela. U jedan deo dodajte alevu papriku, u drugi deo čubar, a u treći kurkumu. Zamesite odvojene delove koliko da se rasporede začini.
Nakon toga svaki deo razvucite na pravougaonik i namažite sa malo ulja. Poređajte jedan na drugi i uvijte u rolat. Pritisnite ivice da se ne otvara rolat i isecite na 9 jednakih delova.
Poređajte isečke u pleh prečnika 26 cm i ostavite prazničnu pogaču da nadođe ponovo bar 20 minuta.
Ugrejte rernu na 190 stepeni, namažite je uljem ili malo mlake vode i pospite semenkama po izboru.
Pecite posnu pogaču za Blagovesti oko 30 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Blagovesti - praznik nade i vere u dobro!
Neka bude blagih vesti, zdravlja i dobrih dela. Pogledajte takođe kakva treba da bude trpeza za Blagovesti.