Način pripreme
Leblebiju natopite u vodu i ostavite preko noći. Zamenite vodu i kuvajte najmanje sat, sat i po.
Za to vreme pripremite povrće. Praziluk i šargarepu očistite i nasecite na kolutove. Očišćeni beli luk naseckajte sitno.
Povrće stavite u tiganj i dinstajte sa malo masnoće i vode. Kada bude dinstano, povrću dodajte papriku, očišćenu i nasečenu na sitno. Kada omekša i paprika, dodajte paradajz. Ukoliko nemate svež, možete koristiti i iz konzerve.
Sada je red na začine – so, ljuta tucana paprika, kurkuma, đumbir, korijander, biber. Povrće dobro promešajte i dodajte u leblebiju.
Ako je u leblebijama preostalo više vode, odlijte malo, a ako fali, dodajte toplu vodu do željene gustine.
Paprikaš kuvajte još 10-15 minuta.
Servirajte uz naseckan sveži peršun.