Integralna pogača

Evtini RetseptiEvtini Retsepti
Pomoćnik kuvara
9732454
Integralna pogača
Fotografije: Evtini Retsepti
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Zasucite rukave, jer pogača traži mešenje, mešenje i mnogo ljubavi"

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g, integralno
  • brašno - 3 kašike, belo pšenično
  • voda - 200 ml, hladna
  • kiselo mleko - 3 kašike
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 3 kašike
  • kvasac - 1/3 kocke, svež od 42 g
* merne jedinice

Način pripreme

U mlakoj vodi umutite 3 kašike kiselog mleka. Dodajte u ovu smesu izmrvljeni kvasac, šećer i 3 kašike belog pšeničnog brašna. Ostavite 5-10 minuta da se kvasac aktivira. Čim je kvasac aktivan, dodajte ulje i so. Umesite meko testo od integralnog brašna koje se ne lepi.

Dodavanje belog brašna kod aktiviranja kvasca pomaže da bolje naraste vaša integralna pogača. Veću posudu premažite uljem i ostavite testo u noj da dobro naraste. Ne zaboravite da pokrijete posudu krpom ili providnom folijom. Testo treba da 3 puta uveća zapreminu.

Gotovo testo premesite šakom integralnog brašna i napravite oblik pogače. Stavite papir za pečenje u pleh, pospite ga sa malo brašna i preko stavite pogaču. Pospite pogaču odozgo sa još malo brašna i napravite nekoliko površinskih rezova.

Ostavite ponovo pogaču da naraste oko 15-20 minuta. Pecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta, ne manje. Hleb od ovog tipa brašna traži duže vreme za pečenje. Gotovu pogaču umotajte u krpu i ostavite 20-30 minuta da odmori. Ova vrsta hleba ima specifičan ukus i strukturu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
51
40
31
20
10
Oceni: