Način pripreme
Prvo ćemo napraviti nadev. On treba obavezno da je hladan kada ga stavljamo u testo. Oljuštimo i isečemo na sitno luk. U šerpu s ugrejanom masnoćom ga stavimo da se prži.
Za to vreme operemo zelje i ostavimo da se iscedi. Nakon što se propržio luk stavljamo 1 šolju vode da može da se izdinsta i skuva. Isečemo zelje i stavimo ga u luk. Kuvamo dok ne bude gotovo.
Zamesimo testo. Vodu zagrejemo do temeprature da može da se istopi šećer. Dodajemo šećer i mešamo dok se ne istopi. Posle dodajemo kvasac i mešamo dok se ne rastvori. Prosejemo brašno, pravimo udubljenje u sredini i u njega sipamo ulje i so.
Zamesimo testo dodajući kvasac nekoliko puta dok mešamo. Testo treba da je mekano, ali ne lepljivo. Ostavljamo ga na toplom da naraste da uveća zapreminu dva puta. Nakon što je naraslo, namažemo ruke uljem i počnemo da ga mesimo. Premesimo ga i delimo na dva jednaka dela.
Posudu u kojoj ćemo peći mažemo uljem i posipamo brašnom. Ja sam koristila visoku vatrostalnu posudu. Razvijamo dve jednke pravougaone kore približno 30 do 40 cm. Preko jedne kore stavljamo ohlađeni nadev i poklopimo drugom.
Isečemo kore na pet jednakih delova po širini. Uzimamo jedno parče, uvijamo ga 3-4 puta i stavljamo na sredinu posude za pečenje, ostale ređamo oko njega. Ostavimo tutmanik da ponovo naraste na toplom.
Nakon što uveća obim pola od početnog obima, stavljamo da se peče. Pečemo na srednjoj temperaturi u prethodno zagrejanoj rerni. 170-180 stepeni bez ventilatora 30-40 minuta. Ako je neophodno koristite foliju.