Način pripreme
Prvo aktivirajte kvasac. Stavite ga u posudu u kojoj ste sipali 1/2 šolje tople vode i 2-3 kašike šećera. Dobro sve promešajte prstima i ostavite na stranu da se aktivira. Izmrvite sir u tanjir.
Pomešajte ulje sa margarinom. Umutite 1 žumance sa 2 kašike ulje u drugoj posudi. Njime ćete kasnije premazati gotovu penjurliju. Prosejte brašno i napravite udubljenje u njemu. Unutra stavite so, aktivirani kvasac, ulje i vodu (oko 400-500 ml).
Prvo sipajte 400 ml, a zatim dodajte još malo. Zamesite meko testo. Ostavite testo da se odmara na toplom mestu oko 10-15 minuta. Pokrijte krpom. Kada testo odmori, podelite ga na 4 jednake lopte. Pospite brašno na radnu površinu.
Oklagijom razvucite jednu loptu u tanku koru. Koru premažite uljem i margarinom. Pospite izmrvljeni sir preko kore. Umotajte koru u rolat. Premažite tepsiju uljem i stavite prvu koru. Na isti način obradite i drugu loptu. Rolat položite u nastavku druge kore u krug.
Napravite penjurliju u oblik puža. Ostavite penjurliju da naraste oko 30-40 minuta na toplom mestu, prekrivenu krpom. Premažite penjurliju umućenim žumancem. Pecite na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 40 minuta.
Dobićete veoma ukusan doručak. Od ovih količina, dobićete 2 tepsije uvijene penjurlije.