Način pripreme
U posudu stavite šećer i kvasac i dobro promešajte dok se šećer ne istopi i dok smesa ne postane tečna. Zagrejte sveže mleko i sipajte jednu šoljicu u kvasac. Promešajte da se šećer potpuno istopi i dodajte malo prosejanog brašna. Pokrijte i ostavite sa strane da se kvasac aktivira.
Za to vreme umutite jaja, a prethodno odvojite jedno žumance za premazivanje pogače. Dodajte 2 ili 3 kašike koselog mleka i dobro umutite. Nakon toga dodajte mleko i ulje. Prosejte brašno i dodajte so, napravite udubljenje i u njega sipajte smesu od jaja i aktivirani kvasac. Promešajte kašikom i dodajte po malo brašna. Nemojte odmah upotrebiti svo brašno, jer je moguće da nije potrebno, kako ne bi dobili tvrdo testo.
Prosejte oko 700 g brašna, a ako je potrebno, dodajte još malo. Počnite da mesite rukama i na taj način ćete proceniti da li je testo tvrdo ili meko. Dobija se testo od oko 1300 g. Premažite posudu uljem i u nju ostavite testo pokriveno da naraste.
Kada testo udvostruči zapreminu, podelite ga na 3 dela (jedan deo oko 450 g, a druga dva oko 370 g). Veliki deo oblikujte u razlijenu loptu i postavite je u tepsiju obloženu papirmo za pečenje. Druga dva dela razvucite u 2 velike kore, koje stavite jednu preko druge, a prvu premažite uljem.
Kore nasecite na 16 trougola. Svaki trougao zasecite u sredini, a vrh provucite kroz prorez odozdo na gore. Dobijene listove poređajte preko lopte u tepsiji, tako što vrhove stavite prema sredini pogače. Široke delove listova stisnite rukama da dobijete obli deo i pritisnite štapićem za ražnjić da ih ukrasite.
Gotovu pogaču pokrijte folijom i ostavite je da naraste. Kada testo bude vazdušasto na dodir, premažite pogaču umućenim žumancem sa malo mleka i ulja. Semenke bundeve možete staviti u sredinu pogače, a listove ukrasite susamom. Ugrejte rernu na 160 stepeni i stavite pogaču da se peče.
Pecite oko 35 minuta, izvadite pogaču i ostavite je na rešetci da se ohladi. Dok je još topla, premažite je sa malo maslaca. Ovo je fantastičan recept za pogaču koja liči na tortu i odgovara za rođendane.