Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača sa svežim mlekom i semenom maka

Pogača sa svežim mlekom i semenom maka

LiuboslavLiuboslav
Početnik
55
Pogača sa svežim mlekom i semenom maka
Fotografije: Liuboslav
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
4
"Niko nije veći od hleba i ništa nije ukusnije od ove mekane i aromatične pogače sa svežim mlekom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 800 g belo
  • suvi kvasac - 1 paket
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 3 komada
  • sveže mleko - 1 šolja
  • ulje - 4 supene kašike
  • sirće - 1 supena kašika
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • seme maka
  • susam
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno se proseva i u njega se dodaje so, kiselo mlkeo, jaja (2 komada, prethodno umućena, žiumance trećeg jajeta se ostavlja za premazivanje), sirće i ulje.

Kvasac se rastvara u toplom mleku zajedno sa solju i šećerom. Dodajemo u brašno i mesimo meko testo.

Ostavljamo testo da nadođe 30-40 minuta na toplom. Razvijemo i pravimo oblike po izboru.

Poređanu pogaču stavljamo preko papira za pečenje i ostavljamo da još malo nadođe na toplom.

Namaže se umućenim žumancem trećeg jajeta i posipa susamom i semenom maka i peče u ugrejanoj rerni na 200 stepeni 10-15 minuta.

Gotova pogača se uvija u krpu i pstavlja da odstoji oko 1 sat.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: