Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Šarene sarmice od lobode

Šarene sarmice od lobode

Nevena Blajeva IvanovaNevena Blajeva Ivanova
Pomoćnik kuvara
14535762
Šarene sarmice od lobode
Fotografije: Nevena Blajeva Ivanova
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Zahvalni smo proleću što nosi takve darove kao što su loboda, spanać i sremuš. Razume se zahvalni smo i mesaru za mleveno meso"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 600 g, mešano
  • pirinač - 1 šolja
  • loboda - 30 komada listova za uvijanje sarmica
  • mladi luk - 1 vezica
  • šargarepa - 1 komad
  • svež beli luk - 1 vezica
  • paradajz - 1 komad
  • so
  • biber
  • aleva paprika
  • nana
  • menta
  • bosiljak
  • paradajz sok - 300 ml
  • bujon - 50 ml (teleći ili od povrća)
  • ulje - za dinstanje
  • listovi lobode - za pokrivanje
  • zelene dženerike - 10 - 12 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite lobodu tako što je za kratko blanširate u vreloj vodi. Pazite, listovi su veoma nežni, ne preterujte s blanširanjem da ih ne pocepate.

U masnoći prodinstajte iseckan mladi luk i usitnjene čenove belog luka. Dodajte i narendanu šargarepu. U povrće dodajte i mleveno meo da se prži dok se ne dobiju mrvice. U smesu dodajte i očišćen i opran pirinač i dolijte šolju bujona.

Nakon što ispari voda, sklonite s ringle i dodajte sveži paradajz iseckan na sitno i začinite solju, alevom paprikom, biberom, pospite usitnjenim zelenišom - nanom, mentom i bosiljkom.

Uvijte sarmice i poredjajte gusto u posudu za pečenje. Poređajte u prazne prostore zelene dženerika i listiće zelenih biljki, sipajte paradajz sok, odozgo poređajte nekoliko listova lobode, dolijte ostatkom bujona, da se prekriju, nalijte mlaz maslinovog ulja i poklopite poklopcem.

Pecite oko sat ili dok ne bude gotovo.

Servirajte ohlađene s kiselim mlekom i čenovima svežeg belog luka.

Đakonija!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: