Način pripreme
Pripremite lobodu tako što je za kratko blanširate u vreloj vodi. Pazite, listovi su veoma nežni, ne preterujte s blanširanjem da ih ne pocepate.
U masnoći prodinstajte iseckan mladi luk i usitnjene čenove belog luka. Dodajte i narendanu šargarepu. U povrće dodajte i mleveno meo da se prži dok se ne dobiju mrvice. U smesu dodajte i očišćen i opran pirinač i dolijte šolju bujona.
Nakon što ispari voda, sklonite s ringle i dodajte sveži paradajz iseckan na sitno i začinite solju, alevom paprikom, biberom, pospite usitnjenim zelenišom - nanom, mentom i bosiljkom.
Uvijte sarmice i poredjajte gusto u posudu za pečenje. Poređajte u prazne prostore zelene dženerika i listiće zelenih biljki, sipajte paradajz sok, odozgo poređajte nekoliko listova lobode, dolijte ostatkom bujona, da se prekriju, nalijte mlaz maslinovog ulja i poklopite poklopcem.
Pecite oko sat ili dok ne bude gotovo.
Servirajte ohlađene s kiselim mlekom i čenovima svežeg belog luka.
Đakonija!