bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Čabata»Originalni hleb Ćabata

Originalni hleb Ćabata

marcheva14marcheva14
Početnik
998623k109
Originalni hleb Ćabata
Fotografije: marcheva14
1 / 18
11/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
2
"Nakon dugog kulinarskog traženja otkrili smo originalni recept za Ćabatu i nemamo strpljenja da ga probate i ocenite"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g, belo
  • so - 1 kašičica
  • kvasac - 2 kašičice, suv
  • voda - 490 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 220 stepeni.

Posuda sa vodom na dnu rerne tokom celog vremena dok se hleb peče + sprej sa vodom; Pljosnat pleh sa papirom za pečenje.

Radi se mikserom ili kašikom, zato što je testo jako hidratirano i mnogo lepljivo. Ja radim mikserom. U posudu miksera se stavlja brašno i kvasac. Meša se. Dodaje se so i meša na slabim obrtajima miksera, lagano se dodaje voda ili iz 3-4 puta, tako se sprečava penjanje po žicama.

Zamesi se testo, koje je veoma lepljivo, ali se ne dodaje više brašna. Brzina na mikseru se povećava, da bi se stvorila lopta testa, koje treba da se odlepi od ivica posude, za oko 7 minuta mešanja.

Vadi se iz posude, stavlja se, odnosno sipa u namazanu duboku posudu i ostavlja da nadođe oko 1 1/2 - 2 na toplom, pokriveno folijom. Temperatura dok narasta treba da bude oko 70-75 stepeni. Kad nadođe, ali do pola, ponovo sa mokrim rukama se uzima od ivica i prebacuje preko gornjeg kraja, poklopi se.

Isto se pravi i sa drugom stranom. Na ovaj način se najbolje rasporedi temperatura u testu i ostim toga se oslobađate mehurića koji se stvaraju u njemu, a to je ugljen-dioksid, koji se oslobađa prilikom razgrađivanja šećera i masti sa kiseonikom. Posuda treba da se napuni testom. Vadi se, odnosno sipa preko brašnom posute radne površine.

Testo je baš kao živo, svileno, ne dozvoljava oblikovanje. Pospe se brašnom odozgo. Da se ne bi lepilo po rukama, potope se u vodu i metalnom špatulom se deli na dva dela. Špatula se pospe brašnom i njome se oblikuju dva pravougaona hlepčića, koja se zatim obiluku u Ćabatu.

Testo je i dalje voma lepljivo i teško se oblikje, ali je ispunjeno mehurima, što znači da je dobro nadošlo. Uz pomoć dve spatule se prenesena pleh. Dlanovima ili prstima se pritiska, lupka se odozgo na nekoliko mesta, ležerno. Ostavljamo da nadođe dok se ne ugreje rerna na 220 stepeni sa posudom vode.

Pre nego što stavite da se peče poprskjte sprejem za vodu zidove i stavite hleb. Nakon 30 sekundi ponovo poprskajte vodom zidove rerne i ponovo nakon 30 sekundi, ukupno tri puta. Peče se dok se ne dobije lepa boja odozgo, oko 40 minuta. Stavlja se na rešetku da se ohladi.

Napomena: Objavljivala sam recept za Ćabatu i nisam bila zadovoljna rezultatom. Ponovo sam razledala razne recepte, dok nisam otkrila ovaj savršen recept za originalni Ćabata hleb. Pravljenje je više nego jednostavno i najvažnije da se ovaj hleb ne mesi rukama, zato što hidratacija dovodi do toga da bude slično kao gusto testo za kolač, ali baš ovo duguje ogromnim šupljinama koje su veoma karakteristične za ovu vrstu hleba.

Inače, ovaj hleb, a i ne samo ovaj, se peče na kamenoj ploči, ali još uvek ne mogu da nađem odgovarajuću. Ploča se stavlja preko rešetke i rerna se uključi, a testo stavlja na ugrejanu ploču.

Savršen hleb se dobija i bez kamene ploče. U njega nije potrebno dodavati ništa drugo osim posudice lepog maslinovog ulja i zadovoljstvo je puno mirisa tek izvađenog hleba i aromatičnog maslinovog ulja sa sušenim paradajzom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.3
52
40
31
20
10
Oceni: