Način pripreme
Pile operite i osušite. Utrljajte so u pile, pospite mešanim biberom i prelijte sokom od limuna. Ostavite pile u frižideru da odstoji 1 sat. Za to vreme pripremite nadev.
Naseckajte slaninu, luk, pečurke, paradajz na kockice, šargarepu narendajte, beli luk ispresujte, kapar ocedite od marinade, a polovinu svežih začina naseckajte.
U maslinovom ulju prodinstajte po redu: beli luk, crni luk dok ne postane providan, šargarepu, pečurke, slaninu, paradajz i dodajte kapare. Dolijte malo belog vina u nadev i na kraju, naseckane začine.
Ovako pripremljenim nadevom napunite pile i otvor ili ušijte ili ga zatvorite čačkalicama. Pile stavite u zemljanu posudu i premažite ga smesom od majoneza, senfa i aleve paprike.
Sipajte belo vino, bujon od povrća i 1 čašu vode. Oko punjenog pileta poređajte začine i preostale pečurke - cele. Umotajte zemljanu posudu aluminijumskom folijom, poklopite i ubacite u hladnu rernu.
Na početku pecite na visokoj temperaturi, a nakon toga smanjite na 180 stepeni. Pecite 2 sata. Nakon toga, skinite foliju i poklopac i pecite dok pile ne dobije prijatnu zlatnu boju i hrskavu kožicu.
Poslužite uz režnjeve limuna i po želji uz mlečni sos sa belim lukom.
Napomena: Količina nadeva zavisi od veličine pileta, ali je ukus garantovan!