Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Ljutenica u rerni - Aroma jeseni

Ljutenica u rerni - Aroma jeseni

Gergana  GeorgievaGergana Georgieva
Guru
24665880
Ljutenica u rerni - Aroma jeseni
Fotografije: Veselina Konstantinova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
10
"U sebi je sakupila svo sunce i sve sokove leta, pa i malo arome jeseni. Sve ovo nalazi se u ovoj neodoljivoj ljutenici!"

Potrebni sastojci

  • paprika - 4 kg
  • paradajz - 2.5 kg
  • šargarepa - 800 g
  • crni luk - 4 glavice
  • beli luk - 10 čenova
  • peršun - 1 veza
  • biber - 1 kašika, zrna
  • ulje - 300 ml
  • sirće - 130 ml
  • so - 3 kašike
  • šećer - 10 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operite povrće. Očistite paprike od drški i semena i nasecite ih na komade. Paprike i šargarepu takođe isecite na komade.

Luk i beli luk očistite i nasecite.

Sve zajedno stavite u duboki pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok se sadržaj ne smanji skoro na polovinu.

Izvadite iz rerne i dodajte naseckani peršun i još malo svežeg belog luka, a nakon toga ispasirajte masu, da dobijete glatku smesu.

Zatim dodajte biber, ulje, sirće, so i šećer i promešajte veoma dobro.

Gotovu ljutenicu stavljajte u tegle i dobro ih zatvorite poklopcima, a zatim ih pasterizujte oko 10 minuta.

Izvadite tegle i okrenite ih na poklopce oko 15 minuta.

Kada probate ovu ljutenicu, očaraće vas njen neverovatni ukus i neuporedivi miris.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: