Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Đuveč»Postan zreo pasulj u đuvečari

Postan zreo pasulj u đuvečari

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
6
"Od ukusnog - ukusnije Neka je slatko svima koji vole tradicionalnu kuhinju"

Potrebni sastojci

  • pasulj - 600 g, beli
  • bujon od povrća - 1600 ml
  • luk - 1 glavica
  • praziluk - 2 komadica od belog dela
  • paprike - 1 komad, crvena
  • paprike - 1 komad, suva
  • šargarepa - 2 komada
  • salsa od paradajza - 1 šolja
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • ljute paprike - 1 komad, suva
  • nana - 1/2 veze, svež ili suv
  • selen - 1 - 2 listića
  • biljna mast - 6 supenih kašika
  • so
  • za testo
  • brašno
  • voda
* merne jedinice

Način pripreme

Najlepša sećanja iz detinjstva me vraćaju pored ognjišta, božićne pesme i đuvečara sa starim pasuljem, stavljena u žar.

Njegov miris i sada ispunjava svaku bugarski kuhinju.

Pasulj prethodne večeri potopite u hladnu vodu. Povrće operite i očistite. Sitno iseckajte luk, papriku, šargarepu i praziluk. Da bi bilo brže zajedno ih ispasirajte. Stavite ih u šerpu sa vodom.

Dodajte suvu papriku i dinstajte poklopljene dok povrće ne omekša. Onda dodajte salsu od paradajza, ulje i alevu papriku. Povrće i bujon su gotovi.

Operite pasulj i izbacite zrna koja su isplivala. Stavite ga na vatru u odgovarjauću posudu sa hladnom vodom, koliko da ga pokrije.

Kad voda provri, izbacite je. Pasulj sipajte u đuvečaru. Prelijte ih vrelim bujonm i povrćem.

Stavite poklopac. Od brašna i vode zamesite loptu testa, testo stavite oko poklopca. Ostavite da se krčka na tihoj vatri oko 1, 5 - 2 sata.

Skinite testo, posolite i dodajte ljutu papriku, iseckanu nanu i cele listiće selena.

Kuvajte još deset minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: